перекладач

суббота, 1 декабря 2012 г.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ.

 Що ви знаєте про ВІЛ/СНІД?
Однією з найгостріших проблем сучасності, що переросла своє суто медичне та національне значення і набула ознак глобальності, є проблема поширення ВІЛ/СНІДу. СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), яке пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання.
Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Протягом двох місяців хворий помер. Насьогодні за одну добу у світі заражується цією хворобою чотириста тисяч чоловік. Збудником є вірус, що має вигляд спіральки у трикутній серцевині. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, в наслідок чого активізується так звана умовно-патогенна флора організму і різко підвищується ймовірність смертельних запалювань, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань. Джерелом інфекції є безпосередній носій ВІЛу.
ВІЛ передається від однієї людини до іншої такими способами:
При використанні нестерильних голок чи шприців (тих, котрі вже були у вживанні і заражені ВІЛ-позитивними особами) для ін'єкцій;
При переливанні інфікованої крові неінфікованій людині від носія вірусу;
Незахищений статевий контакт з інфікованим;
Від інфікованої матері до новонародженої дитини під час виношування плоду, при пологах чи годуючи дитину груддю. Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, ця дитина не обов'язково має бути носієм вірусу. При проведенні антиретровірусної терапії ризик передати вірус від матері до дитини знижується аж до 6 відсотків. Ці препарати доступні в Україні.
Варто зазначити, що Віл не передається:
Через чхання, кашель, при перебуванні в одному приміщенні з інфікованою людиною (вірус дуже нестійкий до відкритого середовища і гине поза організмом людини);
Через укуси комах;
Через домашніх тварин;
При використанні загального посуду (чашок, вилок, ложок), рушників, постільної білизни, телефону, унітазу, ванни, басейну, і т.д.;
При обіймах, рукостисканні, поцілунку.

Яка ж різниця між ВІЛ та СНІД?
ВІЛ означає Вірус Імунодефіциту Людини. Цей вірус є початковою стадією СНІДу. Іноді ВІЛ називають "вірусом СНІДу". Імунна система є частиною людського організму, що допомагає нам боротися з інфекціями і хворобами. Після того, як вірус попадає в організм людини, проходить близько трьох місяців, і в організмі з'являються антитіла до ВІЛ, які можна знайти за допомогою тестів. ВІЛ поступово послабляє імунну систему, опір організму інфекції стає настільки слабким, що в організм легко проникає цілий ряд інших інфекцій, що викликають різні захворювання і погіршують стан здоров'я людини. ВІЛ відносять до сімейства ретровірусів або "повільних" вірусів. Ослаблення імунної системи може тривати роками, і людина, заражена ВІЛ, може жити нормальним життям, перш ніж відбудеться погіршення її здоров'я. Виявити ВІЛ в організмі можна за допомогою спеціального аналізу крові приблизно через 3 місяці після зараження. Якщо як мінімум два різних спеціальних тести підтвердять наявність антитіл до ВІЛ у крові (дадуть позитивний результат), то це означає, що людина інфікована ВІЛ. Людина, заражена ВІЛ, може прожити довгі роки, перш ніж цей вірус призведе до СНІДу. СНІД означає Синдром Набутого Імунодефіциту, вірус проникає в організм людини і руйнує повністю його імунну систему. Слід запам’ятати що від СНІДу не помирають, помирають від захворювань, що супроводжують його.
Хочеться наголосити на одному – не забуваймо про те, що наше життя наче аркуш паперу, який ми постійно заповнюємо. Звичайно, кожний обирає свій шлях у житті, але ми повинні пам’ятати, що ніхто крім нас самих не захистить від СНІДу!

Комментариев нет:

Отправить комментарий